Cavalcada dels Reis Mags 2022

banner evento

5 de gener

18:00h

Eixida des del barri del *Ravalet pels carrers del centre històric fins a arribar a la porta de l’Ajuntament en l’Av. Carlos Soler, on els Reis mags reben als xiquets i xiquetes.

La Cavalcada de Reis Mags de Mutxamel ha anat adquirint amb el temps una major repercussió a nivell provincial, així com un increment de visitants durant la celebració de les festes, sent un dels esdeveniments amb major capacitat d’atracció turística al municipi.

La Cavalcada de Reis Mags de Mutxamel ostenta el Títol Honorífic de Festes d’Interés Turístic Provincial.

Destacar l’Antiguitat en la celebració de les festes, daten de l’any 1957, any en el que es va realitzar la primera Cavalcada a Mutxamel. Representen un vincle comú entre tots els mutxamelers, una senya d’identitat del poble de Mutxamel.

La seua continuïtat en el temps, solament s’ha suspés una vegada la Cavalcada tal com la coneixem (format desfile) per la pandèmia sanitària de l’any 2021.

L’originalitat i diversitat dels actes: És una celebració singular respecte d’altres localitats atés que l’especialitat temàtica de la cavalcada és que totes les representacions que apareixen estan inspirades en escenes bíbliques, que compta amb les diferents escenes el motiu de la vinguda dels Reis Mags.

Varis són els elements d’originalitat:

Cavalcada tradicional des dels seus orígens i totalment diferent a les realitzades en altres poblacions de la província. Una Cavalcada que fuig de les escenografies modernes i carrosses festives pròpies de qualsevol cavalcada moderna com les dels municipis veïns. Mantenint l’essència de la tradició religiosa en l’ambientació de la desfilada amb les diferents escenes bíbliques que van apareixent i la participació el veïnat i associacions.

Un altre dels aspectes importants és el permanent compromís de totes i cadascuna de les persones que integren la festa en la seua potenciació, respecte a les tradicions i costums així com la serietat de l’acte que es realitza de la mà de la Comissió de la Cavalcada de Reis Mags i Pessebre de Mutxamel.

Destacar la música original plasmada en les nadales tradicionals pròpies del municipi i interpretada per les dues associacions locals el “Sota” de Mutxamel i la Societat Musical L’Aliança.

Remarcar el recorregut de la desfilada per la seua importància cultural tenint especial rellevància l’itinerari que es realitza pel barri antic passant pels dels Béns d’Interés Cultural declarats dins de la categoria de monument, com ara Torre de Ferraz, Torre de Mutxamel, i recursos turístics com el Convent de Sant Francesc, L’Església el Salvador i enclavaments com el Barri del Ravalet.

La desfilada de la Cavalcada destaquen les escenes bíbliques que representen:

 • L’estrela que guia als Reis Mags.
 • L’anunciació a la Verge.
 • La Visitació.
 • L’Anunciació als pastors en el camp de Bélen.
 • L’Empadronament.
 • La Posada.
 • El Palau d’Herodes.
 • El Pesebre, que recrea el naixement de Jesús.

A més també existeixen dues escenes que representen al poble de Betlem:

 • El Safareig.
 • La Castañera, que reparteix castanyes a tots els veïns i visitants.

Seguidament, els Reis:

 • Rei Melchor.
 • Rei Gaspar.
 • Rey Baltasar.

Destacar com a idiosincràsia de l’acte la música tradicional representada en dues nadales tradicionals que s’interpreten tots els 5 de gener.

 • “Els Pastorets”.

És el tema per excel·lència del Nadal Mutxameler.

Aquesta nadala *mutxamelero és molt antic, fins i tot els més majors afirmen que ja el sentien cantar quan eren xicotets als seus avis. És una nadala popular de transmissió oral que s’ha anat passant de pares a fills durant moltes generacions. És cantat per la rondalla “El Sota” tot el nadal i especialment durant la Desfilada.

Aquesta rondalla ha participat des de la seua primera edició en 1957, no faltant en cap edició eixint cada 5 de gener pels carrers del poble caminant o en carrossa, però sempre transmetent alegria i il·lusió. Destacar que aquesta rondalla és una de les més antigues de tota la Comunitat Valenciana.

 • “Ja Venen Els Reis”.

És l’altra nadala pròpia de la Cavalcada de Reis Mags de Mutxamel.
Aquesta marxa per a banda i cor és un regal del compositor mutxameler Mario Esteve Ramón. Va ser regalada a la Cavalcada de Reis de Mutxamel i al poble al desembre de l’any 2018.

Aquesta marxa va ser guardonada amb el “premi accèssit” d’Ibi en el Concurs de Marxes per a Cavalcada de Reis l’any 2018. Encara que té poc temps ha sigut molt acceptada entre la població i tots els anys es toca durant la cavalcada i a l’arribada de SS. MM. els reis a la porta de l’Ajuntament per la Societat Musical L’Aliança de Mutxamel al costat del cor de xiquets de la seua escola de música.

Aquesta marxa està inspirada en el ritme i la melodia de “Els Pastorets” de Mutxamel.

La cavalcada tindrà lloc en:

La cavalcada eixirà des del barri del *Ravalet per la carrers del centre històric fins a arribar a la porta de l’Ajuntament en l’Av. Carlos Soler, on els Reis mags reben als xiquets i xiquetes.

Us esperem en la Cavalcada de Reis Mags de Mutxamel.

cartel evento