Jardins de Penya-serrada

Els Jardins de Penya-serrada és un dels conjunts històrics més representatius de l´arquitectura residencial de l´Horta de l´Alacantí.

Els terrenys destinats als jardins ocupen una superfície aproximada de 2´7 hectàrees, sent 10.000 metres de jardí i 17.250 metres d´hort. Els estils europeus que imperen són el francés, anglés i italià.

En el jardí francés destaquen els parterres baixos i retallats de forma simètrica delimitats per murta. Enfront de la fatxada del palau podem observar una piràmide d´esta mateixa espècie i uns xiprers retallats en forma d´arc.

El jardí anglés, d´estil romàntic, està compost per un bosc petit, dos tossals artificials units per un pont i coberts per opuntias (paleres), una torreta, una gruta i la Casa de la Vella.

En el jardí italià, es pot apreciar un conjunt format per huit columnes de pedra i un safareig xicotet. Enfront de tot això, s´ubica un laberint de xiprers, recentment recuperat.

Un quart estil és el que predomina en tot el jardí. Es tracta de l´hispanomahometà, la característica principal del qual és un sistema tradicional de séquies que regava tot el jardí des d´una bassa més gran situada en la part més alta de la zona de l´hort. Esta bassa, rodejada d´enormes xiprers i bancades, tenia tres funcions: regar, abastir al palau i com a zona d´esplai.

A més, el jardí compta amb una Casa de jocs, un planter i d´altres espais d´interés.

El 24 de gener del 2008, el palau i els jardins de Penya-serrada s´inscriuen en la Secció Primera de l´Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, Bé d´Interés Cultural amb la categoria de Jardí Històric.

Els jardins han sigut recuperats a través de dos Tallers d´Ocupació (2010-2011, 2011-2012), en les especialitats de Jardineria i Maçoneria. Ambdós programes formatius han sigut promoguts i gestionats per l´Agència de Desenvolupament Local de l´Ajuntament de Mutxamel i subvencionats per la Conselleria de Formació i Ocupació de la Generalitat Valenciana, a través del SERVEF.

Recurs turístic visitable.

Obert els diumenges de 10:00 a 14:00

(tancat de l´1 de juliol al 12 de setembre)

Fes clic per a saber les dates de les activitats!